Algemeen advies en voorzorgsmaatregelen

Voeten verdienen uw aandacht:

Wanneer u zich realiseert hoeveel kilometers u in uw leven door uw voeten wordt gedragen, dan is dit zeker geen loze kreet.
U kunt te maken krijgen met allerlei ongemakken zoals eelt, likdoorns en ingroeiende nagels.
U kunt relatief eenvoudig zelf een aantal van deze ongemakken aan uw voeten voorkomen of verhelpen door het volgen van de onderstaande tips.

Algemene informatie & advies voor het behandelen van Onychomycose (schimmelnagels).

Schimmelinfectie aan de voethuid of nagels:

Heeft u last van schimmelinfectie aan de voethuid of nagels, gebruik dan een aparte, schone, handdoek voor het afdrogen van uw voeten.
Gebruik deze handdoek eenmalig en was deze op minimaal 60°.

(Voet)verzorging bij schimmelnagels:

Schimmels en/of schimmelsporen verspreiden zich gemakkelijk.
Dit betekent voor u zelf en uw huisgenoten allert blijven zolang de schimmel (en vooral ook de onzichtbare sporen) op uw voet en/of nagel aanwezig is.
Ook al bent u zelf bezig de voet en/of nagelschimmel met een middeltje te bestrijden!

Mycose is een zeer hardnekkig ziektebeeld van de huid, haar en/of de nagels. Zonder goede behandeling zal dit steeds verder uitbreiden in de loop van de tijd en de kans is heel groot dat u anderen ermee besmet.

Het ontstaan van mycose:

Het ontstaan van mycose kan verschillende oorzaken hebben. Iedereen draagt een candida bij zich. Vaak ontstaat het aan de nagels van de tenen of de huid van de voeten (vooral tussen de tenen of andere plekken op de voeten) maar het kan ook op andere plaatsen ontstaan vooral waar het warm en vochtig is. Maar ook de nagels te kort knippen of met een scherp iets de nagels schoonmaken. Tussen de nagel en het nagelbed zit een bescherming (hyponychium). Door beschadiging hiervan ontstaat er een “port d’ entree” voor schimmels en bacteriën. De onychomycose (schimmelnagel) ontstaat vaak door op blote voeten in openbare ruimtes te lopen. (Sauna’s, zwembaden, hotelkamers of huisjes.) Kortom waar iedereen met blote voeten loopt loert het gevaar. Ik raad eenieder aan om altijd op slippers in openbare ruimtes te lopen. Zelfs (of juist vooral) onder de douche. Denkt u hierbij ook aan weerstandvermindering. Juist dan bent u toegankelijk voor schimmels en bacteriën.

Maar ook voeding speelt een belangrijke rol. Een schimmeltje vaart wel bij suiker, warmte en vocht maar ook schimmelkaasje, champignons en b.v. pasta’s, rijst etc. (Koolhydraten worden n.l. omgezet in suiker) zullen de schimmelnagels ondersteunen tijdens hun proces.

Behandeling door de pedicure:

De pedicure freest verdikte nagels grondig af en adviseert u over voetverzorging en het gebruik van schimmeldodende middelen. Voor een acceptabele vorm van herstel zijn wel meerdere bezoeken nodig. Het uiteindelijke resultaat van de behandeling valt of staat met het consequent volhouden ervan. Let wel: de uitwendige aanpak van schimmelnagels leidt zelden tot 100% genezing en het behandelingsproces vergt veel tijd en geduld.

Wat vooral erg belangrijk is als u van deze hardnekkige kwaal af wilt komen is: Therapietrouw zijn!

Ingegroeide teennagels:

Een pijnlijke aandoening – vaak aan de grote teennagel – die zo snel mogelijk moet worden verholpen. Wij geven u tips om te voorkomen dat uw nagels gaan ingroeien, en laten zien wat de pedicure voor u kan betekenen om direct van de pijn te worden verlost.

Hoe ontstaan ingroeiende teennagels? De grootste risicofactoren voor het ontstaan van ingroeiende teennagels is druk door slecht passende schoenen, het verkeerd – te kort – knippen van nagels en een weke nagelomgeving door veel baden of transpiratie. Zijwaartse druk van te smalle schoenen dwingt de nagelwal over de nagel heen. Bovenwaartse druk door schoenen met te weinig ruimte in hoogte voor de tenen, duwt de nagel dieper in het nagelbed.

Verkeerd knippen: Als de nagel te kort wordt geknipt geeft dat schijnbaar een verlichting vanwege drukvermindering. Maar meestal zijn dan de gevolgen erger dan de kwaal. Het zachte gedeelte van de teentop kan zich dan over de teennagel krullen, zodat het ingroeien weer opnieuw begint. Nagels hebben juist een beschermende werking voor de zachte teentoppen. Zij dienen altijd minimaal 1 millimeter uit te steken voorbij de teentoppen. Een ander veelgemaakte fout is, dat men de hoek van de nagel schuin weg knipt. Ook weer om direct pijnverlichting te geven. Hierdoor kan de nagel steeds dieper in het zachte weefsel van de nagelwal binnendringen. Vaak is er ook nog sprake van een beschadiging door knippen, waardoor zich als het ware een scherpe splinter vormt welke nog makkelijker in het zachte weefsel dringt.

Verloop: In veel gevallen speelt meer dan één van de zojuist genoemde factoren een rol. Wanneer uiteindelijk de nagel dieper in het zachte weefsel binnendringt, ontstaat er een ontsteking en in het ergste geval een bacteriële infectie. De huid wordt dan rood, glanzend en gespannen. Een kloppende pijn in de teen die gevoelig is bij de minste aanraking is het gevolg.

Behandeling: U wordt geadviseerd niet zelf langdurig te proberen een ingroeiende nagel te behandelen. De pedicure heeft daartoe instrumenten en medicamenten en kan er voor zorgen dat de nagel optimaal glad wordt gemaakt en eventueel dunner gefreesd. Bovendien kan de pedicure er voor zorgen dat de nagel drukvrij komt te liggen. Verder zijn er diverse technieken voorhanden om herhaling van ingroeien te voorkomen.Met een aantal behandelingen en goede adviezen is het probleem vaak goed onder controle te houden. Soms lukt dat niet op deze manier en zijn nagelbeugels nodig.

Nagelbeugels

Zoals eerder gezegd lukt het niet altijd om een ingroeiende nagel op de klassieke manier te verhelpen. We kunnen dan met nagelbeugels de nagel in een andere stand dwingen waardoor deze niet meer ingroeit.

We werken met  drie soorten beugels:

  • De eerste soort beugel is de BS spange beugel. Dit is een stalen stripje met een witte coating. Dit stripje wordt op maat gemaakt en dan aan beide uiteinden op de nagel geplakt. De stalen strip gaat dan aan de zijkanten de nagel omhoog trekken.

  • De tweede beugel is de podofix. Dit is een kunststof beugel die op de gehele nagelplaat geplakt wordt. In de beugel zit een draad die op spanning gebracht wordt om daarmee de nagel te reguleren.

  • De derde beugel is de podostripe. Dit is een kunststof beugel die geplakt wordt op de nagel. We kunnen deze beugel makkelijk op spanning brengen waardoor er meer trekkracht is. Het voordeel van deze beugel is dat hij niet over de hele breedte van de nagel hoeft.

Sporters:

Sporters besteden vaak veel aandacht aan hun algehele conditie, techniek, voeding, kleding en schoeisel.
Maar ook een goede voetconditie is van groot belang.
Niet alleen bij voetbal en hardlopen, maar bij vrijwel alle sporten worden uw voeten extra belast.
Om blessures te voorkomen is het van belang dat uw voeten in goede conditie zijn en dat u de juiste sportschoen draagt.
Het assortiment sportschoenen is enorm uitgebreid.
Zo kunt u kiezen uit schoenen voor binnen of buiten, voor gras- of kunststofbodems.
Elke sport vraagt om een sportschoen die voldoet aan specifieke eisen.
Om blessures te voorkomen is het van belang dat u de juiste sportschoenen draagt.
Slecht passende schoenen kunnen namelijk vervelende klachten veroorzaken, zoals:

  • blauwe nagels
  • ingroeiende nagels
  • ingescheurde nagels
  • kloofvorming op de hielen
  • overmatig transpireren
  • blaren

Eelt

De bovenste laag dode huidcellen van de opperhuid wordt eelt genoemd. Eelt is een verdikking van de hoornlaag waardoor de huid op een natuurlijke manier wordt beschermd.

Eeltvorming is een normaal verschijnsel. Het komt voor op plaatsen die aan druk onderhevig zijn zoals de bal van de voet, de hiel of de tenen. De hoeveelheid eelt die gevormd wordt verschilt van persoon tot persoon. Wanneer de aanmaak van cellen in de onderste laag van de huid en het afsterven en afschilveren van de cellen in de bovenste laag niet in evenwicht is, ontstaat overmatige eeltvorming.

Overmatige eeltvorming is te herkennen aan de gele kleur die bij zeer dik eelt zelfs glazig kan zijn. Omdat eelt de neiging tot zwellen heeft kan er druk ontstaan op het onderliggende weefsel. Dit kan leiden tot pijn en een branderig gevoel.

Afhankelijk van de plaats kan het eelt zacht zijn door de aanwezigheid van transpiratie of talg, of hard en brokkelig zoals onder de hiel of de rand onder de grote teen.

Het komt ook voor dat eelt aan de bovenlaag hard en geel is terwijl het aan de onderlaag zacht en wit is. Dit komt voor op grote en hoge drukplaatsen die vaak al langer bestaan

Hoe ontstaat eelt

Eelt ontstaat door druk, schuif, wrijving en draaiingkrachten op de voet. De druk komt van binnenuit (de botten) en van buitenaf (de grond onder de voet). De druk kan ontstaan door de stand van de voet of door het schoeisel.

Standafwijkingen van de voet of tenen kunnen overmatige eeltvorming veroorzaken. Door de verkeerde stand wordt de druk op een bepaalde plaats hoger dan normaal en wordt er extra eelt gevormd omdat de huid zich probeert te beschermen.

Schoeisel kan te ruim zijn, waardoor de voet gaat glijden of te smal waardoor er druk ontstaat.

Als dit op een heel klein gebied van de huid gebeurt, ontstaat er eelt dat naar binnen groeit. Dit noemen we een likdoorn ( zie ook likdoorn). Hard en brokkelig eelt ontstaat bij een erg droge huid. De huid verliest zijn elasticiteit en scheurt ( zie ook kloven).

Kloven

Kloven zijn barsten of scheuren in de droge huid, in hard eelt of in een vochtige huid tussen de tenen.

Kloven kunnen behoorlijk diep en pijnlijk zijn en bovendien gaan ontsteken. In de droge huid zijn kloven meestal oppervlakkig. De eeltlaag lijkt dik maar is het niet. Dik eelt is geel van kleur. De barsten in hard en droog eelt vereisen behandeling door de pedicure. De randen van de kloof zijn hard maar onderin de kloof is de huid erg dun en kan gemakkelijk gaan bloeden. De scheuren komen het meeste voor op de rand van de hiel en soms onder de rand van de grote teen.

Tussen de tenen kunnen weke kloven ontstaan. Vaak gaan deze kloven gepaard met een schimmelinfectie (zie ook zwemmerseczeem).

Hoe ontstaan kloven

Bij mensen met een droge huid ontstaan vaak kloven. Doordat de huid zijn elasticiteit verloren heeft zal de huid bij belasting niet meer kunnen buigen en dus barsten.

De oppervlakkige kloven doen zich meestal zomers voor als er veel op slippers gelopen wordt. De hiel steekt vaak over de rand van de slipper heen en raakt daardoor belast. Wanneer er zich overmatig eelt heeft gevormd wordt dat eelt door de droogte hard en brokkelig en ontstaan er diepe barsten. De weke kloven tussen de tenen ontstaan juist weer door een teveel aan vocht ( transpiratie). De huid raakt verweekt en beschadigt daardoor gemakkelijk.

Voor een voetschimmel is dit de ideale omgeving en het risico op besmetting is dan ook erg groot.

Likdoorns

Wanneer er veel druk of wrijving op de huid van de voet is, zal de huid als bescherming een eeltlaagje vormen. Door de druk wordt eelt in de vorm van een punt de huid in geduwd en vormt zich een likdoorn: een hard, hinderlijk en pijnlijk puntje. Het ontstaat door overmatige druk op steeds dezelfde plek. De eeltplek raakt geïrriteerd en groeit naar binnen op het punt waar de druk het grootst is. Een likdoorn, ook eeltpit of eksteroog genoemd, is meestal ringvormig met een klein, diep centrum. Het voelt aan als een scherp steentje in je schoen. De pijnklachten kunnen soms zo ernstig zijn dat het lopen wordt bemoeilijkt.

Zachte (weke) en harde likdoorns

Er zijn twee verschillende soorten likdoorns. Weke likdoorns zijn zacht en bevinden zich tussen de tenen. Op de zachte huid tussen de tenen is van nature meer bacterievorming, waardoor weke likdoorns sneller op deze plekken ontstaan. Weke likdoorns zien eruit als een wit rond plekje tussen de tenen. Harde likdoorns vormen een puntje en komen het meest voor onder de bal van de voet en op de tenen of teentoppen. Dat laatste is met name het geval bij klauwtenen. Bij een scheve grote teen (hallux valgus) komen likdoorns vaak voor op het verdikte stuk bot van het eerste middenvoetsbeentje.

Oorzaken

Likdoorns worden meestal veroorzaakt door knellend schoeisel. Daardoor ontstaat er direct of indirect druk op delen van de voet, waar vervolgens eeltvorming optreedt. Vaak ontstaat een likdoorn bovenop een teengewrichtje, omdat daar de schoen op drukt. Weke likdoorns bevinden zich vaak tussen de kleinste teen en de teen ernaast. Een likdoorn kan ontstaan door druk op de huid ten gevolge van slecht passende schoenen, overgewicht of afwijkingen aan de stand van botten in de voeten. Bij een afwijkende stand van de voet, zien we vaak likdoorns onder de bal van de voet.

Oplossing

De pedicure kan likdoorns weghalen. Normaal gesproken is het geen pijnlijke behandeling. Alleen als de likdoorn tegen een bloedvat of zenuwuiteinde drukt, kan de behandelijk pijnlijk zijn. De pedicure verwijst in dat geval door naar de podotherapeut. Tijdens de behandeling van likdoorns kijkt de pedicure of podotherapeut ook naar de oorzaak van het ontstaan ervan. Als likdoorns blijven terugkeren, kan een alternatieve behandeling uitkomst bieden, bijvoorbeeld het wegnemen van de druk door middel van een steunzool.

Tip

Om likdoorns te voorkomen is het vooral belangrijk om goed passende schoenen te dragen en regelmatig te wisselen van schoenen om druk- en wrijfpunten te verleggen. Te nauwe schoenen geven drukplekken en te wijde schoenen geven wrijving. Zorg dat uw tenen genoeg ruimte hebben. Draag daarom liever geen schoenen met spitse neuzen of hoge hakken.

Schoenen:

In het algemeen geldt dat goede schoenen prettig moeten zitten, voldoende steun geven en geen extra druk op bepaalde plaatsen van de voet veroorzaken.
De pasvorm is dus belangrijk.
Koop de schoenen daarom aan het eind van de dag, als uw voeten iets zijn opgezet: zo voorkomt u dat u uw schoenen te krap koopt.

Andere tips zijn:

  • Let op stiksels en naden (die drukplekken kunnen veroorzaken).
  • Let op het materiaal (leer ventileert beter dan andere materialen).
  • Wissel meerdere paren schoenen om de dag af, zo krijgen ze de kans om te drogen.
  • Zorg voor een goed onderhoud van de schoenen door tijdige reparatie van afgesleten zolen en/of hakken.
    Een scheef afgesleten loopvlak beïnvloedt de voetstand en de loophouding.
  • Door regelmatig poetsen blijft het leer soepel.
  • Schoenen beschermen de voeten tegen blessures.
  • Loop niet op blote voeten of op kousenvoeten, ook niet thuis.
  • Bescherm de voeten ook op het strand

Luister naar uw voeten

Pijnlijke voeten zijn niet normaal.
Verdring pijn aan uw voeten dus niet, maar doe er wat aan.
De meeste voetproblemen zijn op te lossen, en uw pedicure kan daar vaak een belangrijke bijdrage aan leveren.